tiistai 12. huhtikuuta 2016

A327. Lavantauti ja tervehenkinen käsitys sotilashyveistä

Wikipedia kirjoittaa lavantaudista:
"Taudinkuva
Itämisaika on 7–21 päivää. Tauti alkaa vähitellen. Oireita ovat alussa päänsärky, ruokahaluttomuus, väsymys ja alaselän kipu. Myöhemmin väsymys lisääntyy ja ihoon ilmestyy ihottumaa. Kuume on luonteenomainen oire. Kolmannella sairausviikolla voi esiintyä suolistoverenvuotoa tai suolen puhkeaminen. Paraneminen alkaa yleensä neljännellä viikolla.
Suolistokomplikaatiot
Kolmannella viikolla voi esiintyä suolistoverenvuotoja, joiden tuloksena ulosteen väri muuttuu. Ulosteita onkin tarkkailtava. Myös kuumeen lasku voi olla merkkinä verenvuodosta. Suolessa oleva haava voi myös puhjeta, oireena on kipu. Myöhemmin voi kehittyä vatsakalvontulehdus."
Tuo kuulostaisi kakkaan liittyvältä ongelmalta, ettei oikein tiedä, milloin kakata ja mitä aineita yms pitäisi mennä kehosta kakkaan. Kakka yhdistetään usein mielikuvissa ikäviin asioihin, pahantekoon ja raadollisuuteen, myös sotilasmaisuuteen.
Wikipedia kirjoittaa lavantaudista:
"Viimeisen sadan vuoden aikana lavantautia on esiintynyt pääasiassa kriisien, sotien ja vastaavien poikkeusolosuhteiden aikana erityisesti vankileireillä ja sodan raunioittamissa yhteiskunnissa."
Eli tulee mieleen, että josko mielikuva siiutä, miten paljon tehdä kakkamaisia tekoja ja miten niiden määrää säännellä sekä se, että millaiset kakkamaisuudet teoissa olisivat sallittuja, josko se on pielessä ja siksi oireilee kakkaan liittyen. Eli pitäisi yrittää tavoitella tervehenkistä linjausta sosiaalisuudessaan, sotimisessa, yhteiskunnassa, maiden väleissä, ihmisten ohtaamisessa, arvoissa jne, niin kai se jotenkin suorisi kakkaan liityvät ongelmatkin pois taui ainakin vähemmän akuuteiksi, ja siis parantaisi lavantaudin. Esim. suoraselkäinen kirjallisuus voisi ehköä auttaa lavantautiin, samoin rauhan saapuminen tervehenkisesti.

Mitä sitten on tervehenkisyys? Yleensä se tarkoittaa, että kokonaisuuksien pitäisi olla terveitä, mm tervejärkisiä ja oikeudenmukaisia. Rajanvetoihin hyvä perusohje yleensä on, että kaikkien sopii olla elämänmyönteisen itsekkäitä muttei puuttua toisten elämään edes välillisesti, ei edes sivuvaikutuksin tai viisaammin katsoen, mutta että yhteisö voi puolustaa mahdollisuuksia tervehenkiseen vapauteen ja elämänmyönteisyyteen. Ajattelun terveys tarkoittaa yleensä vastuun kantamista tekojensa ja linjaustensa vaikutuksista laajempiin kokonaisuuksiin, esim. yksittäisen tölväisyn vaikutuksesta sen kohteen koko elämään ja sen kenties uuren ihmisjoukon elämänmhadollisuuksiin yleensä. Myös sotilallisissa kysymyksissä noudatettaisiin näitä linjauksia niin meininkin on tervehenkisempää: sen vaikutus maailmassa ja yhteisössä pidemmän päälle parempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti