perjantai 8. tammikuuta 2016

A239. Tavalliset pakkasvauriot ja lämpimänä pysyttely

Jos on kroppa viilennyt osin pakkasessa muttei sentään paleltunut, niin on tärkeää mennä pian sisälle lämpimään ja lämmitellä kunnolla sekä pysytellä lämpimänä, pitää yllä lämpimät sisävaatteet, siis mm villasukat ja villapaita, lämpimästi jaloissa ja ehkä viltti jalkojen ympärillä. Juoda teetä, jotta lämpenee kunnolla ja syödä kokeeksi jotakin, jotta tuntee, onko energianpuutetta, joka kaipaisi lämmintä ateriaa. Antaa teen, ruuan, lämpimien vaatteiden ja sisätilojen lämmön palauttaa lämpö koko kroppaan ja eheyttää sen osat, esim. iho yhdessä sen alla olevan kehonosan ja lähiympäristön (aura, sosiaalinen tila, tunnevire, mieliala, eheyden tunne, tervehenkisyys) kanssa.
Keho ei siis saa jäädä pintaosiltaan viileämmäksi vaan ihan kunnolla lämpimäksi kuin vaikka täkin alla nukkumalla. Ei saa jäädä viileitä raitoja ranteisiin yms. Toipumisen merkkinä eheä normaaliin tapaan toimeliaasti elämään osallistuva olo. Sitä ennen ei ole vielä kyllin toipunut vaan on omistettava aikaa, huomiota ja energiaa lämmittelyyn ja toipumiseen.
Pakkasessa eivät pöpöt selviä. On tarpeen olla niin lämpimät raajat jne, että niihin pöpöt palaavat lämpimämmistä ihonosista.
Toipuminen tuntuu vaativan jonkin verran palleroista oloa kuin unenpöpperöisellä, joillakin uskonnollisilla tai ruokapöydässä, vähän niin kuin lomapäivänä, vaikkapa viikonloppuna tai myöhään nukuttuna hitaasti heräiltynä aamuna.
Toipumisen isoimman osan jo mentyä syä jotakin tuoretta (hedelmiä, vihanneksia) myös, ja kiinnitä huomiota, miten luonnostaan eläisit terveiden elämäntapojen mukaan.
Koiralleni tuntuisi räsymatto tuovan pakkasvaurioiden korjaamista. Se on perinteinen mattotyyppi täällä pohjoisessa, joten voikohan sillä olla sellainen puoli, että auttaa pakkasella?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti